Wat doet een Planeconoom op dagelijkse basis?
Als startend Planeconoom ben je met name bezig met het toetsen en bewaken van de financiële haalbaarheid van ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Vaak ben je als Planeconoom onderdeel van een projectteam. Zo’n team kan onder andere bestaan uit projectleiders, juristen, ingenieurs en stedenbouwkundigen. De rol van planeconoom verschilt per project. Zo kan het zijn dat de gemeente gronden wil ontwikkelingen welke de gemeente zelf in eigendom heeft, we spreken dan van een actieve grondexploitatie. Bij een actieve grondexploitatie is het van belang dat een Planeconoom van begin af aan betrokken is bij de planontwikkeling. Zelfs in de beginfase van een project, welke de initiatieffase genoemd wordt, kan er al een globale financiële haalbaarheidsanalyse opgesteld worden. Door tijdig de Planeconoom te betrekken is er de gehele planvorming zicht op het financieel resultaat van de ontwikkeling, dit komt ten goede van de planvorming. Als pas later in de planvorming de Planeconoom betrokken wordt en de ontwikkeling financieel niet haalbaar blijkt, kan het zo zijn dat je weer terug bij het begin van je planvorming bent. Als Planeconoom wordt er van je verwacht dat je ook strategisch meedenkt aan ruimtelijke ontwikkelingen en daarmee stuurt op een gewenst resultaat. Als Planeconoom denk jij mee aan hoe de ruimtelijke omgeving van een gemeente of provincie eruit zal zien in de toekomst!
Het is ook mogelijk dat een projectontwikkelaar gronden in eigendom heeft binnen de gemeente en hierop graag bijvoorbeeld woningen wil ontwikkelen. De projectontwikkelaar dient dan een initiatief in bij de gemeente en de gemeente toetst of deze ontwikkeling gewenst is. De gemeente toetst het plan omdat de gemeente verantwoordelijk is voor een goede ruimtelijke ordening. De gemeente heeft een facilitaire rol in deze ruimtelijke ontwikkeling. Doordat de gemeente toetst en meedenkt over de ontwikkeling, maakt de gemeente kosten. De Planeconoom maakt inzichtelijk welke kosten de gemeente maakt en zorgt samen met een jurist dat deze kosten verhaald worden bij de initiatiefnemer, dit wordt het Kostenverhaal genoemd.
Als Planeconoom geef je advies over grondexploitaties- en beleid, risicobeheersing en haalbaarheid van projecten. Hiervoor maak je berekeningen en doe je haalbaarheidsstudies. Binnen je team werk je vaak zelfstandig én met je team van PAS bv.
In het traineeship planeconomie van PAS bv werk je gedetacheerd voor gemeenten en provincies in Nederland. Je takenpakkket is erg flexibel en verschilt per gemeente of provincie, door te wisselen tussen gemeenten maak je alle mogelijke werkzaamheden mee, en groei je tot volwaardig planeconoom.