Traineeship Planeconomie

TRAINEESHIP PLANECONOMIE BIJ PAS BV

Stel jij jezelf regelmatig de vraag: wat doet een Planeconoom? En ambieer jij deze functie? Bij PAS bv kun je dan het traineeship planeconomie volgen! Interesse? Op deze pagina lees je alles wat je als startende Planeconoom kunt verwachten!

Als Planeconoom werken bij PAS bv: wat houdt dat in?

Een Planeconoom houdt zich bezig met het vak planeconomie en is iemand die hoofdzakelijk de financiële haalbaarheid van ruimtelijke ontwikkelingen in inzichtelijk maakt. Hier maakt hij of zij een kosten- en opbrengstenraming en een planning voor. Deze raming wordt een grondexploitatie genoemd. Een Planeconoom draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van een gebied. Wat doet een Planeconoom nog meer? PAS bv legt het uit!

Wat doet een Planeconoom op dagelijkse basis?

Als startend Planeconoom ben je met name bezig met het toetsen en bewaken van de financiële haalbaarheid van ruimtelijke ontwikkelingsplannen. Vaak ben je als Planeconoom onderdeel van een projectteam. Zo’n team kan onder andere bestaan uit projectleiders, juristen, ingenieurs en stedenbouwkundigen. De rol van planeconoom verschilt per project. Zo kan het zijn dat de gemeente gronden wil ontwikkelingen welke de gemeente zelf in eigendom heeft, we spreken dan van een actieve grondexploitatie. Bij een actieve grondexploitatie is het van belang dat een Planeconoom van begin af aan betrokken is bij de planontwikkeling. Zelfs in de beginfase van een project, welke de initiatieffase genoemd wordt, kan er al een globale financiële haalbaarheidsanalyse opgesteld worden.  Door tijdig de Planeconoom te betrekken is er de gehele planvorming zicht op het financieel resultaat van de ontwikkeling, dit komt ten goede van de planvorming. Als pas later in de planvorming de Planeconoom betrokken wordt en de ontwikkeling financieel niet haalbaar blijkt, kan het zo zijn dat je weer terug bij het begin van je planvorming bent. Als Planeconoom wordt er van je verwacht dat je ook strategisch meedenkt aan ruimtelijke ontwikkelingen en daarmee stuurt op een gewenst resultaat. Als Planeconoom denk jij mee aan hoe de ruimtelijke omgeving van een gemeente of provincie eruit zal zien in de toekomst!

Het is ook mogelijk dat een projectontwikkelaar gronden in eigendom heeft binnen de gemeente en hierop graag bijvoorbeeld woningen wil ontwikkelen. De projectontwikkelaar dient dan een initiatief in bij de gemeente en de gemeente toetst of deze ontwikkeling gewenst is. De gemeente toetst het plan omdat de gemeente verantwoordelijk is voor een goede ruimtelijke ordening. De gemeente heeft een facilitaire rol in deze ruimtelijke ontwikkeling. Doordat de gemeente toetst en meedenkt over de ontwikkeling, maakt de gemeente kosten. De Planeconoom maakt inzichtelijk welke kosten de gemeente maakt en zorgt samen met een jurist dat deze kosten verhaald worden bij de initiatiefnemer, dit wordt het Kostenverhaal genoemd.

Als Planeconoom geef je advies over grondexploitaties- en beleid, risicobeheersing en haalbaarheid van projecten. Hiervoor maak je berekeningen en doe je haalbaarheidsstudies. Binnen je team werk je vaak zelfstandig én met je team van PAS bv.

In het traineeship planeconomie van PAS bv werk je gedetacheerd voor gemeenten en provincies in Nederland. Je takenpakkket is erg flexibel en verschilt per gemeente of provincie, door te wisselen tussen gemeenten maak je alle mogelijke werkzaamheden mee, en groei je tot volwaardig planeconoom.

De verantwoordelijkheden van een startend Planeconoom bij PAS bv

Binnen PAS bv heb je als Planeconoom veel verantwoordelijkheden. De belangrijkste hebben we op een rijtje gezet:

 • Op financieel vlak stuur je projecten aan;
 • Je maakt exploitatieplannen;
 • Je stelt marktanalyses, risico- en cashflow analyses op;
 • Je houdt ontwikkelingen rondom relevante wetgeving bij;
 • Je houdt de stakeholders op de hoogte van de voortgang;
 • Je voert haalbaarheidsstudies uit en geeft vastgoedadviezen;
 • Je geeft bestuurlijk- en beleidsadvies;
 • Je stelt adviesrapportages op en geeft financieel strategische adviezen;
 • Je draagt bij aan kennis- en productontwikkeling (in- en extern).


Waar werkt een Planeconoom?

Een Planeconoom kan bij verschillende organisaties werken. Denk hierbij aan (semi-) overheidsinstellingen. Gemeentes en woningcorporaties kunnen ook logische werkgevers zijn. Daarnaast kun je als Planeconoom ook door deze instellingen (tijdelijk) ingehuurd worden. Je wordt dan door je werkgever gedetacheerd bij de opdrachtgever. In dat geval ben je werkzaam als Planeconoom bij een adviesbureau zoals PAS bv. Ook kun je als ZZP’er werkzaam zijn als Planeconoom. Binnen het traineeship planeconomie bij PAS bv ben je in 2 jaar tijd gedetacheerd bij een totaal van 3 gemeenten of provincies. Hier leer je hoe het werk verschilt tussen organisaties, en ontwikkel je jezelf tot een bevlogen planeconoom. 


Hoe kun je Planeconoom worden?

Er zijn verschillende studies die je kunt volgen om Planeconoom te worden. Er bestaat geen directe studie die je absoluut gevolgd moet hebben. Planologie, Sociale Geografie of opleidingen in de financiële richting zijn goede studies die als basis kunnen dienen wanneer je een baan binnen planeconomie ambieert. Deze studies moeten wel op hbo- of universitair niveau afgerond zijn.

Welke competenties heb je nodig voor het traineeship planeconomie bij PAS bv?

Als je als het traineeship planeconomie wilt volgen is het belangrijk dat je over de volgende competenties beschikt:

 • Je hebt financieel en ruimtelijk inzicht;
 • Je hebt een analyserend vermogen;
 • Je bent communicatief vaardig en kunt goed samenwerken;
 • Je hebt gevoel voor de politieke en bestuurlijke verhoudingen binnen jouw team.

Traineeship planeconomie volgen? Solliciteer dan bij PAS bv!

Ben je na het lezen enthousiast geworden over deze prachtige baan en ons traineeship? En ambieer je een baan binnen planeconomie? Bij PAS bv zijn wij altijd op zoek naar jonge aanstormende talenten! Wij groeien hard en hebben vestigingen in Houten (Utrecht) en Groningen. Meer informatie nodig? Bel dan naar 030 – 63 53 400 of stuur een mail naar talent@pasbv.nlMaak hier alvast kennis met ons team van Planeconomen. Wij hopen je dan snel bij ons op kantoor in Groningen of in Houten te zien!

PAS bv team 2023 traineeship planeconomie
Team PAS bv (2023)
Martijn Kooiman

Home > Over ons > Traineeship planeconomie