Nieuws & blogs

Afgelopen 6 april hebben wij als onderdeel van een delegatie vanuit Dutch Fresh Port een bezoek gebracht aan de Fruit Logistica in Berlijn. “Wat moeten jullie nou op een fruitbeurs?” Die vraag kregen wij van een aantal PAS-collega’s. We lichten het hier graag toe.

Project Nieuw Reijerswaard

Nieuw Reijerwaard is een bedrijventerrein in ontwikkeling en ligt in de gemeente Ridderkerk. Het vormt een uitbreiding op een reeds bestaand cluster van agro/vers/food bedrijven in Barendrecht en Ridderkerk, ook wel  ‘Dutch Fresh Port’. Met (inter)nationaal opererende bedrijven als The Greenery, Bakker Barendrecht, Hillfresh, Van Oers, Olympic Fruit en Van Gelder Groente & Fruit is Dutch Fresh Port het grootste agro/vers/foodcluster in Nederland. Van de Nederlandse export vindt nu al 25% van de handel plaats op Dutch Fresh Port. Met de uitbreiding van het cluster op Nieuw Reijerwaard zal dat aandeel verder groeien. Zie ook  https://www.dutchfreshport.eu/dutch-fresh-port/over-dutch-fresh-port/.

De Fruit Logistica

Voor de Fruit Logistica met dutch fresh port delegatie

De Dutch Fresh Port delegatie met van links naar rechts: Virginia Wolswijk, Astrid Aarts (merkstrateeg Dutch Fresh Port), Arno Schippers (raadslid gemeente Barendrecht, tevens AB-lid GR Nieuw Reijerwaard), Govert Veldhuijzen (burgemeester gemeente Barendrecht), Arnoud Proos (wethouder gemeente Barendrecht, tevens DB-lid GR Nieuw Reijerwaard), Gert-Jan Metselaar (directeur GR Nieuw Reijerwaard), Johan in ’t Veld (ambassadeur en bestuurslid Dutch Fresh Port), Lotte Rooijakkers, Etwin Grootscholten (Provincie Zuid-Holland), Gertjan Verstoep (programmanager Dutch Fresh Port), Tanja de Jonge (wethouder gemeente Barendrecht, tevens voorzitter GR Nieuw Reijerwaard)

De Fruit Logistica is de belangrijkste vakbeurs voor de internationale groenten- en fruithandel. Jaarlijks wordt deze in Berlijn gehouden. Met exposanten uit meer dan 80 landen in 25 hallen vertegenwoordigt de Fruit Logistica de gehele globale waardeketen van de groente- en fruitbranche. Aanbieders van verse groente- en fruitproducten, verpakkingstechnieken, tuinbouwtechnologieën, opslag- en koeloplossingen en transportmogelijkheden staan centraal. De Nederlandse bedrijven zijn goed vertegenwoordigd op de beurs, onder andere op een Nederlands paviljoen.

De bedrijfsgrond in Nieuw Reijerwaard heeft een zogenaamd ‘AGF-label’. Dat wil zeggen dat deze gronden zijn bestemd voor agrologistiek, agro- en foodgerelateerde bedrijven. Kortom, op de Fruit Logistica bevinden zich de (potentiële) vestigers voor de bedrijfsgrond. Twee jaar geleden mocht Virginia ook mee naar de beurs. Toen was het belangrijkste doel van de beurs het in gesprek komen met belangstellende bedrijven voor vestiging op Nieuw Reijerwaard, oftewel ‘verkopen’. Inmiddels is het merendeel van de bedrijfsgrond verkocht of gereserveerd. Een groot gedeelte van de bedrijven die zich gaan vestigen op Nieuw Reijerwaard, zijn aanwezig op de Fruit Logistica. Dat geeft de gelegenheid om op een gemakkelijke manier in gesprek te gaan met de vestigers over belangrijke doelen voor Dutch Fresh Port, zoals duurzaamheid en campusvorming. Ook krijgen we zo een beter beeld van wat er speelt bij deze bedrijven. Stijgende bouwkosten en energieprijzen zijn daarbij terugkerende onderwerpen. Ook de ‘War on talent’  is iets wat veel bedrijven bezig houdt. Hoe kan je personeel aantrekken en ook behouden? Een aantrekkelijke werkomgeving speelt daarbij ook een rol.

De reis en het bezoek aan de Fruit Logistica

Trein van beurs in DuitslandEn dan nog even over ons bezoek aan de Fruit Logistica zelf. We hebben de trein gepakt naar Berlijn. Ideaal! Een relaxte manier van reizen waarbij je een goede setting hebt om af te stemmen met je collega’s/ reisgenoten en ook om je laptop erbij te pakken. We reisden heen op dinsdag 5 april. Woensdag 6 april hadden we de hele dag voor een bezoek aan de beurs. Die dag is goed benut. We hebben bijna elke aanwezige (aanstaande) vestiger op Nieuw Reijerwaard kunnen spreken en kennis kunnen laten maken met andere deelnemers van de delegatie waarmee we op pad waren. Een opstap naar een verdere uitbouw van de clusterkracht van Dutch Fresh Port. Op donderdag 8 april hadden we de ochtend de gelegenheid om nog wat van Berlijn te zien en in de middag weer met de trein richting huis. In de trein ging het netwerken nog even door trouwens. In de coupe zaten ‘toevallig’ nog een aantal passagiers werkzaam in de agro/vers/foodsector en die de Fruit Logistica ook hadden bezocht.

Vandaar dus het bezoek van deze 2 PAS-medewerkers aan een fruitbeurs!

Advies nodig? Schakel PAS bv in!

Vragen over de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed, of wellicht een ander onderwerp? Neem contact met ons op! PAS bv staat al ruim 25 jaar bekend om een daadkrachtige en heldere aanpak op het gebied van advies planeconomie en gebiedsontwikkeling. Met hun kennis van de markt en jarenlange ervaring met financiële modellen begeleiden de adviseurs van PAS bv gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties op het gebied van planeconomiegebiedsontwikkelinggrondbeleid en omgevingsrecht. Wilt u samenwerken met PAS bv? Stuur een mail naar info@pasbv.nl of bel naar 0598 61 23 80 voor onze locatie in Groningen of 030 63 53 400 voor onze locatie in Houten.