Nieuws & blogs

Duurzaamheid is steeds vaker verankerd is in gemeentelijke plannen en beleidsvisies. Een veel gevoerde discussie in de onderhandeling tussen gemeenten en ontwikkelaars over duurzaam bouwen gaat over de hogere stichtingskosten van duurzaam bouwen, die niet leiden tot een objectief hogere VON-prijs. Om de ambities op het gebied van duurzaamheid te behalen, zijn veel gemeenten bereid een financiële bijdrage te doen in de vorm van een korting op de grondprijs of een subsidie. Hiermee wordt geïmpliceerd dat de meerkosten die duurzaamheidsmaatregelen met zich meebrengen gecompenseerd moeten worden. PAS bv vroeg zich af of dit inderdaad het geval is. Daartoe hebben PAS bv, Bureau Stedelijke Planning (BSP) en Adviesbureau DWA onderzoek gedaan naar de vertaling van de meerkosten van duurzame maatregelen en de naar de verkoopprijs (VON-prijs) van woningen.

Resultaat

In de financiële vertaalslag zijn de meerkosten van de gekozen duurzaamheidsconcepten, op basis van het onderzoek van DWA, in combinatie met de meerwaarde op de VON-prijs, uit het onderzoek van BSP, door PAS bv residueel doorgerekend. De overall conclusie van het onderzoek is: ‘Duurzaam gasloos bouwen heeft geen negatief effect op de grondwaarde, met uitzondering van het bouwen van vrijstaande woningen conform BENG’.

 

Lees hier het gehele onderzoek:

Rapport juni 2018 grondwaarde

Of download het onderzoek hier: PAS-2018 Rapport

Kunnen wij u van een waardevol advies voorzien bij een duurzame gebiedsontwikkeling of heeft u een andere vraag dan kunt u contact opnemen met Martijn Kooiman via mko@pasbv.nl