Nieuws & blogs

Op 19 maart jongstleden heeft PAS bv een derde  bijeenkomst georganiseerd voor de 11 participerende deelnemers aan het onderzoek naar de effecten van duurzaam bouwen op het grondprijsbeleid.

Voor deze bijeenkomst is, als vervolg op het bezoek aan het Innovatiecentrum voor Duurzaam Bouwen, een bezoek gebracht aan de ecowijk Mandora in Houten. Dit is een energiezuinige wijk bestaande uit 36 woningen ontwikkeld door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

De dag begon met een presentatie van twee bewoners uit de wijk zelf, over de ecowijk Mandora. De totale oppervlakte van de wijk is 1.1 hectare. Hiervan is 6.000m2 privé kavel, waarvan 30% bebouwd en  4.000m2 is mandelige grond (gedeelde tuin). De woningtypes variëren van vrijstaand, twee-onder-een-kap, tussenwoning, hoekwoning en appartementen (waarvan een enkeling sociaal). De bouwmaterialen bestaan o.a. uit gerecycled beton, kalkzandsteen, PEFC/FSC hout en overal 3 laags HR++ glas. Ook zijn diverse wadi’s en een vijver aangebracht in het gebied en zijn er gedeeltelijk biodiverse groendaken.

De woningen zijn voor het merendeel ontwikkelt volgens het all-electric concept bestaande uit installaties als een grond warmtepomp, zonnepanelen balansventilatie etc. Na afloop van deze presentatie werden we meegenomen voor een rondleiding door de wijk en een tweetal woningen.

Na het bezoek aan ecowijk Mandora werden de voorlopige resultaten en conclusies van het onderzoek gepresenteerd aan de gemeenten door PAS bv, BSP en DWA op het kantoor van PAS bv te Houten.

Op 6 april heeft Binnenlands Bestuur, een magazine dat lokaal nieuws, achtergronden en opinie over bestuur en beleid van de overheid voor ambtenaren biedt, een publicatie gewijd aan het onderzoek. Deze is te vinden via: https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/subsidiering-duurzame-huizen-blijkt-onnodig.9585257.lynkx

Het onderzoek wordt op dit moment afgerond en zal naar verwachting begin mei  worden gepubliceerd. Houd daarom onze site goed in de gaten! Bij vragen over het onderzoek kunt u contact op nemen met Martijn Kooiman (directeur projecten PAS bv).