In deze blog kijken we hoe datagedreven onderzoek invloed heeft op het vakgebied. Dit is een vervolg op de eerder gepubliceerde blog “de veranderende rol van planeconoom door AI”.
De kracht van datagedreven onderzoek
In een wereld waarin stedelijke ontwikkeling en ruimtelijke ordening steeds complexer worden, is het cruciaal om beslissingen te baseren op betrouwbare en actuele informatie. Datagedreven marktonderzoek speelt hierin een steeds prominentere rol. Het biedt niet alleen inzicht in trends en behoeften, maar maakt ook strategische keuzes mogelijk die bijdragen aan duurzame en rendabele gebiedsontwikkeling.
Wat is datagedreven marktonderzoek?
Datagedreven marktonderzoek is het systematisch verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens om inzicht te krijgen in marktdynamieken, demografische trends, economische ontwikkelingen en consumentengedrag. In de context van gebiedsontwikkeling en planeconomie kan dit variëren van het analyseren van woningvraag en -aanbod tot het voorspellen van de economische impact van nieuwe voorzieningen in een gebied.
Toepassing in de planeconomie – OPENRED
Op dit moment is PAS bv aan het verkennen hoe datagedreven marktonderzoek toegepast kan worden binnen de planeconomie. Zo wordt gebruik gemaakt van OPENRED, een platform dat gebruik maakt van uitgebreide databronnen, voorspellingsmodellen en algoritmes om marktanalyse te doen en financiële haalbaarheid te borgen.
Financiële haalbaarheid is van groot belang voor ruimtelijke ontwikkelingen. Met het gebruik van OPENRED beoogd PAS bv dan ook integraal betere beslissingen te kunnen nemen over investeringen en risico’s. OPENRED kijkt namelijk niet alleen naar referentie transacties om een financieel plaatje te schetsen, de slimme modellen en algoritmes van OPENRED kijken onder andere ook naar:
- doelgroepenanalyse door middel van demografische trends en gegevens;
- locatiekenmerken zoals water en groen;
- nabijheid van voorzieningen in het plangebied.
Zijn gemeenten er wel klaar voor?
Datagedreven gebiedsontwikkeling biedt veel potentie om te komen tot snellere, efficiëntere en effectieve planvorming en daarmee indirect bij te dragen aan het woningtekort.
Voorwaarde voor succes is dan wel dat alle informatie op een transparante manier beschikbaar is. Wat wij merken is dat veel beleidsstukken intern blijven bij een gemeente, niet up-to-date of überhaupt online slecht vindbaar zijn. Het komt regelmatig voor dat een grondprijzenbrief of beleidsdocumenten over prijssegmentering van woningen niet publiekelijk beschikbaar is.
Laat staan de meer specifieke beleidsstukken (duurzaamheid, mobiliteit, etc.) die indirect betrekking hebben op het te realiseren woningbouwprogramma. De informatie dient bij desbetreffende beleidsmedewerkers opgevraagd en geïnterpreteerd te worden. Dit betekent vaak dat initiatiefnemers onnodig vertraging oplopen in het planvormingsproces.
Kortom, gezien de grote behoeften aan woningen is het van belang dat gemeenten meer data en beleidsinformatie openbaar beschikbaar stellen zodat de planvorming zo snel mogelijk doorlopen kan worden.
Verdere toepassingen voor de toekomst
Voor de toekomst voorzie ik dat datagedreven onderzoek een rol kan spelen voor het inzichtelijk maken van milieu – impact en energiegebruik. Deze aspecten kunnen door middel van nauwkeurige voorspellingsmodellen meegenomen worden in de financiële haalbaarheidsanalyse van ruimtelijke ontwikkelingen.
Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van data de energievraag in een nieuw gebied in kaart brengen en optimaliseren.
Een ander belangrijk element wat effectiever ingericht kan worden is risicobeheersing van een ruimtelijke ontwikkeling. AI en data modellen kunnen efficiënt risico’s en mogelijke knelpunten identificeren.
Hoe wij als adviesbureau het gebruik van data verder willen verkennen en toepassen zal ik in mijn volgende blog toelichten. Blijf ons volgen om op de hoogte te blijven van onze ontwikkelingen en de inzet van technologie om onze advisering steeds beter te optimaliseren.
Vragen over datagedreven gebiedsontwikkeling?
Heb je vragen over hoe jouw organisatie datagedreven gebiedsontwikkeling kan toepassen om efficiënter en strategischer beslissingen te nemen? Of ben je benieuwd hoe wij met behulp van AI advies kunnen geven op jouw projecten? Neem gerust contact met ons op! PAS bv staat al ruim 30 jaar bekend om een daadkrachtige en heldere aanpak op het gebied van advies planeconomie en gebiedsontwikkeling. Met onze kennis van de markt en jarenlange ervaring met financiële modellen begeleiden de adviseurs van PAS bv gemeenten, projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties op het gebied van planeconomie, gebiedsontwikkeling, grondbeleid en omgevingsrecht. Wilt u samenwerken met PAS bv? Stuur een mail naar info@pasbv.nl of bel naar 0598 61 23 80 voor onze locatie in Groningen of 030 63 53 400 voor onze locatie in Houten.