Interview met Martijn Kooiman over TotalLink

In dit interview vertelt Martijn Kooiman over de keuze voor een exclusieve samenwerking met CRB fusion voor het resellen van het TotalLink grondexploitatiemodel.

Op welke manier heeft PAS bv te maken met grondexploitaties? En wordt hier ook het GREX-model van TotalLink voor gebruikt?

De corebusiness van PAS bv is natuurlijk planeconomie, dus grondexploitaties is onze specialiteit! Al sinds 1993 zijn wij hiermee één van de grootste onafhankelijke adviseurs voor zowel gemeenten als private partijen. In de jaren ’90 vooral voor grote VINEX achtige uitleglocaties, daarna een verschuiving naar meer binnenstedelijke (her) ontwikkeling en herstructurering en momenteel weer een mix van inbreiding en uitleg om aan de grote woningbouw behoefte te kunnen voldoen. En dat gebeurt echt niet alleen in de Randstad meer, in heel Nederland heeft men grote ambities om bij elk dorp of stad weer een nieuwe wijk aan te leggen of een bestaand bedrijventerrein om te vormen naar een mixed-use gebied waar wonen met werken wordt geïntegreerd. Kortom veel werk voor planeconomen en weer een toenemend aantal grondexploitaties per gemeente. Daarbij zien we de laatste jaren een trend bij de grondbedrijven in Nederland dat met steeds vaker overstapt van een Excel model voor de grondexploitaties naar een database model zoals TotalLink. Enerzijds om bij een grotere omvang van het aantal projecten het overzicht te behouden en fouten te voorkomen en anderzijds gedreven door de strengere eisen van de accountants die de grondexploitaties controleren.

logo's PAS bv en TotalLink

Waarom is volgens PAS bv het GREX-model van TotalLink het ideale GREX-model?

Dat is wel echt een gewetensvraag, want je kunt ook vragen waarom heeft PAS bv dan al die jaren zelf met een Excelmodel gewerkt? De reden is simpel, de meeste databasemodellen die er zijn worden door de planeconomen als niet gebruiksvriendelijk ervaren. Het gevoel van werken in een black box, je stopt er informatie in en er rolt een resultaat uit zonder dat je ziet en weet of het klopt. Daarnaast is de gemiddelde planeconoom toch wel een Excel-beest, zij maken hun planning zelfs in Excel terwijl er ook MS project bestaat…

TotalLink daarentegen is het beste van twee werelden, open en transparant als het gaat om de invoer, gemakkelijk te bedienen en overzichtelijke output en een volledige audit-trail, alle documenten en onderbouwingen centraal opgeslagen met toegang voor de accountant tijdens de controle.

Hoe is de samenwerking tussen TotalLink en PAS bv ontstaan?

Ja eigenlijk heel praktisch, onze adviseurs gingen voor de gemeente Amstelveen op zoek naar een nieuw model en waren zo onder de indruk van TotalLink dat dit al snel doorsijpelde richten kantoor. Het enthousiasme werd bevestigd door andere klanten van PAS bv die er ook al jaren mee werken, waarna de interesse was gewekt. Vervolgens is er op directieniveau tussen PAS bv en TotalLink gesproken over mogelijke samenwerking. Het is overigens echt een samenwerking en geen overname of fusie, wij zijn ook van mening dat planeconomie en ICT wel echt twee verschillende disciplines zijn en we het vooral van de synergie moeten hebben. Door de samenwerking kan TotalLink zijn software blijven door ontwikkelen met input van 25 adviseurs van PAS en andersom beschikken medewerkers van PAS bv over de perfecte tool om hun werk nog beter te doen.

Hoe ziet de samenwerking van PAS bv en TotalLink er in de toekomst uit?

De samenwerking past ook in de groeiambitie van PAS bv, TotalLink zal de software blijven leveren maar PAS bv ziet kansen voor het adviseren en begeleiden van gemeenten bij de implementatie, geven van opleidingen en trainingen via de PAS Academy maar natuurlijk ook het leveren van ‘handjes’ om te werken met TotalLink. Dit laatste heeft als voordeel voor gemeenten dat zij tijdelijk iemand kunnen inhuren die bekend is met TotalLink. Dit gaat zelf zo ver dat al onze trainees die wij binnen PAS bv opleiden TotalLink meekrijgen in de opleiding. Verder zien wij kansen om samen met TotalLink en onze klanten de software verder uit te breiden met nieuwe modules die het werk nog makkelijker maken!

Wat kost het eigenlijk om TotalLink aan te schaffen?

Haha, ja echt een vraag voor een planeconoom natuurlijk! Het kostenplaatje ligt in lijn met andere modellen, het is ook eigenlijk niet zo relevant. Op een omzet van miljoenen in een grondbedrijf, wat vaak een substantieel onderdeel is van de gehele gemeentelijke begroting, is het echt bijzaak. Wat echt belangrijk is, is dat het goed werkt en inzicht geeft, efficiency oplevert voor de planeconomen en resulteert in minder vragen van de accountant. Ook geeft Henry aan dat het beantwoorden van de vragen steeds sneller gaat, opzoeken van (historische) cijfers gaat sneller, minuten ipv hele uren. Daarmee verdien je het snel terug.

Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden van TotalLink voor uw gemeente?

PAS bv is de exclusieve reseller van het GREX-model van TotalLink. Mocht je interesse hebben in TotalLink, of graag even willen kijken wat TotalLink voor jouw gemeente kan betekenen? Neem dan contact met ons op! Middels een gratis demo of uitleg kunt u ervaren wat de voordelen van het GREX-model voor uw gemeente zijn. Heb je vragen over het GREX-model stel ze dan door contact op te nemen middels te onderstaande button. Of kijk op onze speciale PAS bv en TotalLink pagina waar je meer informatie vind over het GREX-model van TotalLink en hoe PAS bv exclusieve reseller is geworden van dit innovatieve programma. Wil je direct iemand spreken? Bel dan naar 030 63 53 400.

Martijn Kooiman

Home > PAS bv Vertelt > Martijn Kooiman over GREX-model TotalLink