PAS bv vertelt

Isa over gemeente Den Haag

Adviseur Isa Teule

In dit artikel lees je het korte interview met adviseur Isa Teule over haar werkzaamheden voor G4 gemeente Den Haag. Middels een viertal vragen zal zij een goed beeld over het project schetsen om zo een kijkje in haar werkzaamheden te geven. Lijkt het je na het lezen van deze blog ook leuk om bij PAS bv te werken? Bekijk onze vacatures!

Kun je wat vertellen over de organisatie waar je werkzaam bent?

In september 2022 ben ik begonnen met het traineeship bij PAS. Gedurende het tweejarige traineeship ga ik bij twee verschillende gemeentes aan de slag. Het eerste jaar ben ik werkzaam als planeconoom bij de gemeente Den Haag. De gemeente is de op twee na grootste gemeente van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam. Den Haag is daarnaast de dichtstbevolkte gemeente van Nederland. De stad is volgebouwd tot haar grenzen, in combinatie met de hoge dichtheid ontstaan er daardoor complexe binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen.

Kun je wat vertellen over de opdracht?

Het grondbedrijf van Den Haag is verdeeld over drie gebieden, zelf werk ik binnen Noord en het Central Innovation District aan verschillende grondexploitaties en facilitaire projecten. Omdat Den Haag een grote gemeente is spelen er veel verschillende soorten projecten. Zo kan het gaan om de aanleg van een groot winkelcentrum in combinatie met honderden woningen of juist een kleinschalig klusobject van tien woningen.

Wat zijn de uitdagingen in deze opdracht?

Door de dichtheid in Den Haag hebben verschillende actoren vaak tegenstrijdige plannen voor hetzelfde stuk grond. Om aan ieders wensen te voldoen, is het lastig invulling te geven aan een gebied. Daarnaast hebben stijgende rentes een negatief effect op de financiële haalbaarheid van veel projecten. De haalbaarheid wordt nog verder onder druk gezet door de hoge bouwkosten.

Kun je mij nog voorzien in projectdetails?

Het Central Innovation District (CID) ligt naast de oude binnenstad en tussen de drie treinstations: Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI. Het CID moet een nieuwe centrumfunctie krijgen waarbij het een fijne plek wordt om te wonen, werken, leren en verblijven. Op dit moment zijn er 26.500 woningen in het CID, daar moeten tot 2040 nog 20.500 extra woningen bijkomen naast de commerciële en maatschappelijke functies. Een ambitieuze ontwikkeling met de nodige uitdagingen.

Martijn Kooiman

Home > PAS bv Vertelt > Isa Teule over gemeente Den-Haag