PAS bv vertelt

Lotte over het team Central Innovation Disctrict (CID) in Den Haag

Adviseur Lotte Rooijakkers

In dit artikel lees je het interview met adviseur Lotte Rooijakkers over haar werkzaamheden namens PAS bv voor het team Central Innovation District binnen de gemeente Den Haag. Middels een viertal vragen zal zij een goed beeld schetsen over de projecten waar zij in het afgelopen jaar aan heeft gewerkt. Lijkt het je na het lezen van deze blog ook leuk om bij PAS bv te werken? Bekijk onze vacatures!

Kun je wat vertellen over de organisatie waar je werkzaam was?

In 2023 ben ik werkzaam geweest als planeconoom bij de gemeente Den Haag, binnen het team Central Innovation District (CID). Ik voerde deze opdracht uit naast mijn doorlopende werkzaamheden voor de GR Nieuw Reijerwaard en de gemeente Midden-Delfland.

Ik kan mijn eerste werkdag in Den Haag nog goed herinneren. Ik was gewend om met de auto naar mijn opdrachtgevers te gaan, maar ditmaal ging ik per trein van Rotterdam naar Den Haag. Van de ene G4 gemeente waar ik woon, naar de andere G4 gemeente waar ik kon gaan werken. Als je uitstapt op station Den Haag Centraal en om je heen kijkt besef je hoe groot de opgaven en ruimtelijke uitdagingen in Den Haag zijn.  Ik appte aan het eind van de dag mijn teamleider dat ik blij was met deze nieuwe uitdaging en dat het mij goed deed om op een nieuwe locatie met nieuwe collega’s te gaan werken.

Kun je wat vertellen over de opdrachten voor het team CID?

Bij de gemeente Den Haag was ik verantwoordelijk voor allerlei projecten. Ik heb een tweetal gemeentelijke projecten, een drietal Verbonden Partijen en een aantal facilitaire projecten in mijn takenpakket gehad. Bij één van de twee gemeentelijke projecten heb ik mij beziggehouden met het opstellen van een grondexploitatie. Bij de Verbonden Partijen heb ik de grondexploitaties, opgesteld door de Verbonden Partijen, beoordeeld en de financiële impact daarvan op de gemeente Den Haag in beeld gebracht. Bij de facilitaire projecten was ik berokken bij een tweetal WBI subsidie aanvragen en leverde ik input voor de financiële paragraaf ten aanzien van het Planuitvoeringskader (PUK). Een PUK is de voorloper op een Anterieure Overeenkomst (AOK). In de PUK fase beoordeelt de gemeente Den Haag samen met de geïnteresseerde(n) of het plan wenselijk en haalbaar is.

Wat waren de uitdagingen in deze opdracht?

Ik werkte twee dagen voor de gemeente Den Haag en was daar verantwoordelijk voor veel verschillende type projecten. Ieder project had een andere financiële achtergrond en impact. Daarnaast zat ieder project in een andere fase en had ieder project een ander projectteam. Daar zat meteen ook de uitdaging: het snel kunnen schakelen tussen verschillen projectteams die verschillende werkzaamheden vragen doordat ze in een verschillende fase zaten. Maar ieder project had een financiële impact waar ik snel grip op diende te krijgen.

Kun je wat meer vertellen over jouw rol als planeconoom in het algemeen?

Ik ben er het afgelopen jaar achter gekomen dat de rol als planeconoom bij de gemeente Den Haag heel anders is dan de rol als planeconoom bij de gemeente Midden-Delfland. In Den Haag was ik met name verantwoordelijk voor het beheren van grondexploitaties, facilitaire projecten en allerlei samenwerkingsverbanden, waarbij ik bij de gemeente Midden-Delfland verantwoordelijk ben voor alles wat met locatieontwikkeling en financiën te maken heeft. Bij de gemeente Midden-Delfland vragen projectleiders mij ook om mee te lezen met college- en raadsvoorstellen, terwijl ik daar in Den Haag nauwelijks mee te maken heb gehad. De wethouders stonden daar ook veel verder van mij af. Dit tekent misschien ook wel het verschil tussen werken voor een G4 gemeente en werken voor een kleinere gemeente.

Ik heb dit jaar gemerkt dat een bredere rol als planeconoom beter bij mij past, omdat ik het ook interessant vind om meer dan alleen de financiële kant van gebiedsontwikkeling mee te krijgen. Werken in projectgroepen geeft mij energie!  Ik kijk terug op een leuk jaar bij de gemeente Den Haag en ben erg dankbaar voor de ervaring. Vanaf 1 januari 2024 ben ik aan de slag bij de gemeente Vlaardingen. Qua grootte en opdracht een gemeente die goed bij mij past. Ik heb er onwijs veel zin in!

Staat u aan de vooravond van een nieuw project? En kunt u daarbij de hulp gebruiken van een ervaren planeconoom? Schakel Planeconomie Adviesbureau PAS bv in! Wij zijn  gespecialiseerd in planeconomiegebiedsontwikkelinggrondbeleid en omgevingsrechtVelen gingen u al voor. Benieuwd naar wat de planeconomen van PAS bv voor u kunnen betekenen? Stuur dan een e-mail naar info@pasbv.nl. Liever direct contact? Bel 0598 61 23 80 voor ons kantoor in Groningen of 030 63 53 400 voor onze locatie in Houten.

Martijn Kooiman

Home > PAS bv Vertelt > Lotte Rooijakkers over het team Central Innovation District in Den-Haag