PAS bv vertelt

Tim over gemeente Hilversum

Adviseur Tim Dijkhuis

In dit artikel lees je het korte interview met adviseur Tim Dijkhuijs over zijn werkzaamheden voor de gemeente Hilversum. Middels een viertal vragen zal hij een goed beeld over het project schetsen om zo een kijkje in zijn werkzaamheden te geven. Lijkt het je na het lezen van deze blog ook leuk om bij PAS bv te werken? Bekijk onze vacatures!

Kun je wat vertellen over de organisatie waar je werkzaam bent?

Ik ben de afgelopen 11 maanden werkzaam geweest voor de gemeente Hilversum, in de provincie Noord-Holland. Hilversum is een stad met ongeveer 90.000 inwoners en staat bekend als een “garden city”, de grootste tuinstad van Nederland naar de theorie van Ebenezer Howard beschreven in zijn boek Garden Cities of Tomorrow (1898). Ook staat de stad Hilversum natuurlijk bekend als de Mediastad. Als gemeente zijn we (deels) gevestigd in het raadhuis ontworpen door Dudok; dit is een bijzonder inspirerende werkomgeving!

Kun je wat vertellen over de opdracht?

De werkzaamheden binnen de gemeente Hilversum zijn divers. Er is slechts één andere planeconoom, waardoor we ons beide met alle ontwikkelingen in de gemeente kunnen bemoeien. Binnen de gemeente Hilversum staat er een hoop te gebeuren; de herontwikkeling van het Stationsgebied is daarbij een voorbeeld waar iedereen in Hilversum mee te maken krijgt. Hier verleggen we de stadsring en worden zeven woonblokken gebouwd aan de centrumzijde van het station. Het verleggen van deze stadsring is hard nodig. Al jaren loopt de ring dwars door het centrum heen, iets wat dagelijks tot veel vertraging lijdt. Zelf heb ik ongewild dus ook al lang naar het stationsplein kunnen kijken. Met de verlegging worden de auto`s naar de Koninginneweg gestuurd, welke dan tweerichtingsverkeer is. Deze weg langs het spoor maakt dat de centrumring dan om het centrum heen ligt. De focus van het stationsplein ligt in de toekomst op de voetganger en fietser.

Wat zijn de uitdagingen in deze opdracht?

De uitdaging waar de gemeente Hilversum mee te maken heeft is dat de stad omringd is door natuurgebieden waardoor uitbreiding niet meer mogelijk is. Het toevoegen van huizen aan de stad moet dus allemaal door middel van inbreiding gebeuren. De projecten zijn daardoor stuk voor stuk complex en gaan vaak om meer dan alleen sloop en nieuwbouw.

Uitdaging van de ontwikkelingen in het stationsgebied zijn dat dit misschien wel het drukste stukje Hilversum is, en dit ook zo blijft tijdens de werkzaamheden. Zo ligt de rijbaan voor auto`s intussen op de busbaan, om zo de riolering al te kunnen doen onder de auto rijbaan terwijl de auto`s door kunnen rijden. Ook over de veiligheid van fietsers en voetgangers van en naar het station tijdens het bouwen van de bouwblokken hier vlak naast wordt al veelvuldig nagedacht. Al met al een erg interessant project!

Kun je mij nog voorzien in projectdetails?

Het net genoemde stationsgebied is een gebiedsontwikkeling midden in het centrum van Hilversum. Doel is het realiseren van een levendig gebied. Na afronding van dit project vind je hier 7 blokken met een mix van wonen, werken, een hotel, winkels en horeca. Ook is er een ondergrondse fietsenstalling met plek voor 5000 fietsen om zo de bereikbaarheid van het station te verbeteren en is de ring van Hilversum die dwars door dit gebied loopt verlegd om de doorstroming te verbeteren.

Martijn Kooiman

Home > PAS bv Vertelt > Tim Dijkhuijs over gemeente Hilversum