PAS bv vertelt

Martijn Meeuwsen over gemeente Sliedrecht

Mijn naam is Martijn Meeuwsen en ik ben in 2023 afgestudeerd aan de opleiding Vastgoedkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Kort na mijn afstuderen kwam PASbv op mijn pad en daar ben ik sinds juni 2023 gestart aan het traineeship Planeconomie & Gebiedsontwikkeling om mijzelf verder te ontwikkelen als vastgoedprofessional. Voor mijn traineeship ben ik begonnen bij gemeente Sliedrecht. In dit blog wil wat vertellen over de ontwikkelambitie van Sliedrecht en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

De visie van gemeente Sliedrecht

Gemeente Sliedrecht heeft een ambitieuze visie en missie op verschillende gebieden. Op sociaal vlak streeft de gemeente naar een inclusieve en veilige omgeving waarin sociale cohesie en solidariteit tussen burgers worden bevorderd. Hierbij ligt de focus op het voorzien in de sociale behoeften van de inwoners.

Op ruimtelijk gebied is het streven om tot 2040 2.500 woningen te bouwen en de sociale woningvoorraad diverser, duurzamer en passender te maken voor de huidige eisen. Daarnaast wordt er ingezet op verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte.

Op economisch gebied wil de gemeente het lokale ondernemersklimaat stimuleren en de verbinding tussen wonen, werken, recreatie en sociale verbondenheid versterken. De maritiem-industriële sector, geworteld in de baggerindustrie, wordt hierbij behouden en versterkt, naast initiatieven om de lokale dorpscentra te verbeteren.

Organisatorisch streeft de gemeente naar een stabiele, flexibele ontwikkelorganisatie die zich inzet voor de ontwikkelambities in de gemeente en meebeweegt met maatschappelijke veranderingen. Om deze doelstellingen te behalen, is een integrale aanpak nodig, waarbij ook externe factoren zoals inflatie, rente en politieke ontwikkelingen worden meegenomen.

De opgave

Een integrale ruimtelijke ontwikkelingsopgave staat hierin centraal. Hierin worden projecten als de verplaatsing van het sportpark naar Sliedrecht Buiten, het hiermee vrijspelen van een locatie voor het bedrijfsterrein Stationspark III en de versterking bedrijvigheid in de maritime sector aangepakt. Daarnaast wil Sliedrecht inspelen op het woningtekort, onder meer door de ontwikkeling van Sliedrecht-Noord en Binnenstedelijke herstructurering. Dit alles gaat gepaard met een ontsluitingsprobleem, waarvoor een nieuw viaduct wordt ontwikkeld. Daarnaast zijn er ook nog langlopende projecten binnen de gemeente zoals de herontwikkeling van het burgemeester Winklerplein en het Watertorenterrein. De projectlocaties zijn in afbeelding 1 terug te zien. Deze projecten hebben een sterke samenhang op zowel direct als indirect.

Financiële haalbaarheid en strategische planning zijn cruciale uitdagingen binnen de planeconomie, gezien de omvang van de ontwikkelambities van de gemeente. Een professionele organisatie, effectief projectmanagement en strategische samenwerking zijn vereist om de financiële positie van de gemeente te waarborgen in deze ruimtelijke ontwikkelingen.

Traineeship

Om de financiële haalbaarheid van de ruimtelijke opgave en grote ambitie te borgen had de gemeente behoefte structurele inzet van planeconomie. Planeconomen in Nederland zijn schaars. Door mee te doen aan het traineeship is de oplossing gevonden, door intern een planeconoom op te leiden naast een senior. Ik mag deze rol nu met veel plezier invullen en mijzelf ontwikkelen in de meest uitéénlopende facetten van het planeconomische vakgebied. Zo adviseer ik mee op facilitaire projecten, denk ik mee over beleidsvorming op het gebied van kostenverhaal en grondbeleid en houd ik me bezig met subsidie-aanvragen. Daarnaast speel ik ook een actieve rol in de vorming van strategie op woningbouwprojecten en maak ik de haalbaarheidsberekeningen hiervan.

Adviseur Martijn Meeuwsen
Sliedrecht
De verschillende projectlocaties en plangrenzen van de ontwikkelingen in Sliedrecht. Dit betreffen indicatieve plangrenzen ter beeldvorming van de samenhang van locaties. Van exacte plangrenzen kan op basis van deze afbeelding niet worden uitgegaan.

Dit project is uitdagend omdat de gemeente weinig grondbezit heeft. Hierdoor zijn de marktpartijen aan zet. De inzet van partijen, alsook de capaciteiten en expertise, heeft invloed op het uiteindelijke projectresultaat. Er zijn dus meerdere stakeholders betrokken en dit leidt tot afhankelijkheden van de gemeente. Het is een uitdaging om de verschillende belangen op één lijn te krijgen.

Ondanks dat het een initiatief uit de markt is probeert de gemeente Capelle aan den IJssel voldoende te faciliteren om ervoor te zorgen dat er een kwalitatief hoogwaardig en leefbaar gebied ontstaat voor zowel (toekomstige) bewoners als ondernemers. Inmiddels is er een intentieovereenkomst gesloten waarin afspraken zijn vastgelegd over de verdere uitwerking van het plan.

Kun je mij nog voorzien in projectdetails?

Het stedenbouwkundige bureau ECHO ondersteunt het proces en de samenwerking tussen de gemeente en de marktpartijen. Met deze integrale blik op stedenbouw, landschap en architectuur werken we toe naar een gebiedsvisie die resulteert in een gebiedspaspoort dat door alle opdrachtgevers, initiatiefnemers en betrokken uit het participatietraject gedragen zal worden.

Martijn Kooiman

Home > PAS bv Vertelt > Martijn Meeuwsen over gemeente Sliedrecht