PAS bv Vertelt

Vragen over Project voor Utrecht Stationsgebied fase 1

Maarten Valkenet PAS bvIn dit artikel lees je het korte interview wat is afgelegd met Maarten Valkenet over zijn werkzaamheden voor de gemeente Utrecht. Middels een viertal vragen zal hij een goed beeld over het project schetsen om zo een kijkje in zijn werkzaamheden te geven.

Kun je wat vertellen over de organisatie waar je werkzaam bent?

Het betreft een detachering binnen de gemeente Utrecht. Eén van de G4 gemeenten, dus een forse organisatie. De planeconomen zijn onderdeel van het Gilde ‘Investeren en Exploiteren’. Binnen dit Gilde worden de financiële aspecten van ruimtelijke ontwikkelingen opgepakt.

Kun je wat vertellen over de opdracht?

In november 2018 ben ik in Utrecht begonnen, waarbij ik in eerste instantie bij relatief kleine projecten betrokken was. Sinds 2020 ben ik als planeconoom verantwoordelijk voor het Stationsgebied fase 1. Dit is een complexe grondexploitatie die ziet op de ontwikkelingen rond het station. Bekende onderdelen hiervan zijn de OV-terminal zelf, Hoog Catharijne, de Catharijnesingel, het Vredenburgplein en het Jaarbeursplein.

Een groot deel van de werkzaamheden is al afgerond of in de afrondende fase, maar er komen nog wel enkele grote ontwikkelingen aan die het gezicht van de stad blijvend zullen veranderen. De bouw van het project ‘Wonderwoods’ is recent gestart, dit wordt een gebouw en park in één: een nieuw landmark voor de stad Utrecht.

Momenteel zijn we druk bezig met rekenen en tekenen aan het ‘Jaarbeurspleingebouw’. Ook dit moet een eye-catcher worden en de kers op de taart van het Stationsgebied zijn.

Wat zijn de uitdagingen in deze opdracht?

Het Stationsgebied is in alles groot: het totale gebied is groot, de bouwvolumes zijn groot en dus zijn ook de bedragen groot. Kleine wijzigingen kunnen al snel grote (financiële) consequenties hebben. Daarnaast kent het Stationsgebied al een lange historie. Wisselingen van personeel zijn onvermijdelijk en dat maakt het soms lastig om afspraken uit het verleden te duiden.

Voor mij persoonlijk was het lastig om het project over te nemen tijdens de eerste Covid-lockdown.

Kun je mij nog voorzien in projectdetails?

Het project omvat:

· De realisatie van 1.700 woningen

· De realisatie van 400.000 m² voorzieningen

· De realisatie van een OV-terminal (Centraal Station, tramstation en busstation)

· Herinrichting van de openbare ruimte op enkele beeldbepalende locaties als het Vredenburgplein, het Jaarbeursplein en de Catharijnesingel

Het totale project is goed voor de realisatie van 1.700 met 400.000 m² aan voorzieningen. Dit biedt de kans om een divers gebied te ontwikkelen. Tevens bevat het gebied een OV-terminal met het Centraal station van Utrecht, een busstation en een tramstation. Daarnaast vinden ingrijpende veranderingen plaats door de herinrichting van enkele beeldbepalende locaties zoals het Vredenburgplein, Jaarbeursplein en Catharijnesingel.

Home > PAS bv Vertelt > Maarten Valkenet over project