PAS bv vertelt

Bart over Traineeship bij PAS bv

Adviseur Bart Wolters

In dit artikel lees je het korte interview met Bart Wolters over zijn werkzaamheden tijdens de eerste twee jaar van het traineeship bij PAS bv. Middels een viertal vragen zal hij een goed beeld over het project schetsen om zo een kijkje in zijn werkzaamheden te geven. Lijkt het je na het lezen van deze blog ook leuk om het traineeship bij PAS bv te volgen? Lees hier meer over het traineeship en meld je aan!

Kun je wat vertellen over de organisatie waar je werkzaam bent?

Momenteel zit ik in het tweede jaar van het traineeship bij PAS bv. Na een jaar in opdracht voor de gemeente Deventer, werk ik nu voor de gemeente Groningen. Tijdens het traineeship kom je namelijk voor verschillende gemeenten te werken waar wij als PAS bv werkzaam zijn.

Kun je wat vertellen over de opdracht?

Het vakgebied planeconomie is gewoon heel divers. Bij de gemeente Groningen werkt een mooie club bevlogen planeconomen met zeer veel inhoudelijke kennis. We werken in duo’s, samen pakken we dan alle planeconomische vraagstukken op. Het is een goede mix van lopende projecten maar ook projecten die nog in de haalbaarheidsfase zitten. Alle actuele vraagstukken en ambities uit de politiek kom je ook tegen bij de gemeente Groningen. Zoals bijvoorbeeld: flexwonen, aardbevingsproblematiek en natuurlijk het realiseren van de woningbouwversnelling!

Wat zijn de uitdagingen in deze opdracht?

Als planeconoom ben je financieel adviseur in de gebiedsontwikkeling projecten van de gemeente. Je zet de ruimtelijke ambities om in euro’s. In de afgelopen jaren komen er steeds meer ambities bij op vlakken zoals o.a. natuurinclusiviteit, gerichte woningbouwprogramma’s en binnenstedelijk parkeren. Terwijl er een daling in woningprijzen, stijgende rentepercentages en hoge bouwkosten de financiële haalbaarheid steeds verder onder druk zetten.

Dit levert in mijn werkveld een mooie puzzel op. De uitdaging in projecten is om de ambities eerst op geld te zetten. Sommige ambities vertalen zich echter in een  hogere ruimtelijke kwaliteit waarvan de opbrengst lastig in euro’s is uit te drukken. Hier ligt dan ook een uitdagend spanningsveld.

Aan mij de taak als planeconoom om inzicht te geven over financiële haalbaarheid en om zoveel mogelijk ambities te kunnen waarborgen in het project.

Hoe ervaar je de eerste twee jaar van je traineeship?

Vanuit mijn opleiding Vastgoed & Makelaardij was gebiedsontwikkeling een welkome nieuwe uitdaging. In de opleiding van het eerste jaar traineeship word je inhoudelijk onderwezen en ligt de focus vooral op de technische aspecten van het vak. Ik merk nu steeds meer dat je, in het tweede jaar van het traineeship, planeconomie beter kan duiden in het grotere plaatje van gebiedsontwikkeling. Hoe vertalen de financiële keuzes zich in de ruimtelijke kwaliteit van de stad? Wat is het effect van de huidige marktomstandigheden op de financiële vertaling van gebiedsontwikkelingen? Dit zijn echter maar enkele voorbeelden, maar je komt ze gegarandeerd tegen.

Kortom het vakgebied planeconomie is zeer breed. Het adviseren over financiële afwegingen, risico’s en de daarmee te maken keuzes is heel complex en daarmee ook volop uitdagend!

Martijn Kooiman

Home > PAS bv Vertelt > Bart over Traineeship bij PAS bv