PAS bv Vertelt

Vragen over Projecten met Lotte Rooijakkers

Lotte Rooijakkers: Adviseur Planeconomie & Gebiedsontwikkeling

In dit artikel lees je het korte interview wat is afgelegd met Lotte Rooijakkers over haar werkzaamheden bij de gemeente Midden-Delfland. Middels een viertal vragen zal zij een goed beeld over de gemeente Midden-Delfland schetsen om zo een kijkje in haar werkzaamheden te geven.

Kun je wat vertellen over de organisatie waar je werkzaam bent?

Vanaf de start van mijn werkcarrière bij PAS bv (mei 2020) ben ik als planeconoom werkzaam bij de gemeente Midden-Delfland in het team Locatie- ontwikkeling. Begin februari 2021 is mijn collega Ad van der Ven het team komen versterken. Het team bestaat uit totaal twaalf medewerkers: één teamleider, vijf projectleiders, drie projectassistenten, twee planeconomen en één beleidsmedewerker wonen.

De gemeente Midden-Delfland is in 2004 ontstaan door de samenvoeging van drie dorpen (Den Hoorn, Maasland en Schipluiden) en twee buurtschappen (’t  Woudt, de Zweth en De Kapel). Het bijzondere aan de gemeente Midden-Delfland is dat er 1.400 hectare recreatiegebied ligt en dat het het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland is. Deze status geeft het belang aan van het open en groen houden van het argrarische veenweidelandschap tussen de steden. In de zomer is het heerlijk rustgevend om tijdens de pauze een wandeling te maken in de mooie omgeving!

Daarnaast is de gemeente Midden-Delfland sinds 2008 de eerste Cittaslow van Nederland. Dit is het wereldwijde netwerk van gemeenten dat zich sterk maakt om de kwaliteit van leven te verbeteren. Midden-Dellfland koestert het authentieke en stimuleert de vooruitgang die wordt bereikt door innovatieve technieken. Dit is ook terug te zien in de planontwikkeling.

Het leuke aan Midden-Delfland is dat we als PAS bv al jarenlang onderdeel uitmaken van het team Locatieontwikkeling en een grote bijdrage geleverd hebben aan diverse ontwikkelingen.

Kun je wat vertellen over de opdracht?

Bij de gemeente Midden-Delfland ben ik werkzaam als planeconoom. Als planeconoom houd ik mij niet alleen bezig met het opstellen, actualiseren en beheersen van grondexploitaties, maar ben ik ook betrokken bij facilitaire projecten en ben ik verantwoordelijk voor erfpacht zaken.

Het is erg leuk om als planeconoom bij de gemeente Midden-Delfland te werken, omdat het een “kleine” gemeente is waar enorm veel gebeurt qua gebiedsontwikkeling en de organisatie zo klein/ compact is dat contact met andere afdelingen en de wethouder(s) vrij normaal is. Als planeconoom heb ik veelvuldig en goed contact met de afdeling financiën, openbare werken en juridische zaken. De collega’s zijn erg behulpzaam en toegankelijk en dat maakt het werken bij de gemeente Midden-Delfland erg leuk. Je bent niet de onbekende externe planeconoom, maar gewoon Lotte van het team Locatieontwikkeling.

Wat zijn de uitdagingen in deze opdracht?

De grootste uitdagingen als planeconoom bij de gemeente Midden-Delfland zijn: het schakelen tussen de diverse werkzaamheden en projecten en prioriteren tussen hoofd- en bijzaken. Vijf projectleiders met meerdere projecten voorzien van een financieel advies is erg leuk, interessant en uitdagend, maar zorgt er ook voor dat je niet/ nauwelijks de tijd hebt om zaken tot op de bodem uit te zoeken. In korte tijd de belangrijkste informatie boven water krijgen en op een rijtje zetten is van groot belang. Als lerend planeconoom is dit soms lastig, maar ook erg leerzaam. In de gemeente Midden-Delfland krijg ik de tijd en ruimte om te leren en dat is erg fijn! Het motto “iets hoeft niet perfect te zijn om perfect te zijn”, zoals mijn teamleider het tijdens de evaluatie zo mooi zei, past daar goed bij.

Kun je mij nog voorzien in projectdetails?

Het is lastig om projectdetails te geven, omdat ik als planeconoom bij de gemeente Midden-Delfland betrokken ben bij diverse projecten. Misschien leuk om kort te vertellen over een project waar ik nog niet zo lang geleden bij betrokken ben. De mogelijk te ontwikkelen locatie is een locatie waar mogelijk sloop en nieuwbouw plaats gaat vinden, maar waarbij we nog in de verkenningsfase zijn voor wat betreft het te ontwikkelen programma en het al dan niet terugbouwen van een gymzaal op de locatie of een alternatieve locatie. Omdat de ontwikkeling complex en veelomvattend is en er diverse belangen spelen, is er een projectteam opgetuigd met medewerkers van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling, verkeer, wonen, zorg, vastgoed, communicatie, onderwijs en locatieontwikkeling. Zowel locatieontwikkeling als onderwijs zijn eindverantwoordelijk voor dit project. Het leuke aan dit project is het meedenken in de verkenningsfase en de samenwerking met de verschillende afdelingen.

Martijn Kooiman

Home > PAS bv Vertelt > Lotte Rooijakkers over gemeente Midden-Delfland